Stel cookie voorkeur in

CJG, Centrum voor Jeugd en Gezin in Capelle aan den IJssel

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Capelle aan den IJssel is het centrale punt waar (aanstaande) ouders, verzorgers en jeugd welkom zijn met alle vragen over opgroeien en opvoeden. Bij het CJG werken professionals van de jeugdgezondheidszorg en jeugdhulp samen in wijkteams, zodat zij Capelse jeugd en gezinnen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Het CJG is onafhankelijk, maar werkt samen met de school.

Wat kan het CJG voor u betekenen?

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Dat is voor u als ouder boeiend en leuk, maar het roept ook vragen op. Wat als mijn kinderen elke dag ruzie maken? Hoe kan ik mijn kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen? Hoe ga ik om met brutaal gedrag? Onze jeugd- en gezinscoaches, jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en experts denken graag met u mee.

Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen

De jeugdgezondheidszorg volgt de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0-18 jaar. In groep 2 en in groep 7 worden alle kinderen uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. Het onderzoek is bedoeld om te kijken of uw kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal. Daarbij is er altijd de gelegenheid om vragen te stellen.

Daarnaast krijgt uw kind tijdens de basisschooltijd een aantal vaccinaties. In het jaar dat kinderen 9 worden, krijgen ze een herhaling van de vaccinaties DTP en BMR. In het jaar dat meisjes 13 worden, krijgen ze een oproep om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker (HPV). Wanneer u vragen heeft over de vaccinaties kunt u deze altijd stellen bij het CJG.

Jeugd- en gezinscoaches

Soms heeft u behoefte aan tips en ondersteuning bij de opvoeding. Bijvoorbeeld als het naar bed gaan elke avond weer een strijd is, als u zich zorgen maakt om uw tiener die somber is, of als u gaat scheiden. Dan kunt u contact opnemen met onze jeugd- en gezinscoaches. Samen met u kijken zij naar wat u en uw kind nodig hebben. Wat kunt u zelf doen? Wie uit uw omgeving kan daar misschien bij helpen? En wat is er nodig op school? Onze jeugd- en gezinscoaches werken op school en komen als u dat prettig vindt bij u thuis op bezoek. Als het nodig is betrekken zij een collega jeugdverpleegkundige, jeugd- en gezinspsycholoog, jeugdarts of een expert om mee te denken. Indien nodig en in overleg met u kunnen zij u doorverwijzen of begeleiden naar specialistische hulpverlening.

Trainingsaanbod

Het CJG heeft een uitgebreid trainingsaanbod voor ouders en kinderen, bijvoorbeeld over opvoeden, weerbaarheid en de overgang naar het voortgezet onderwijs. Deze trainingen zijn gratis. Op www.cjgcapelle.nl kunt u allerlei informatie, nieuwsberichten en online folders vinden.

Het CJG op school

CJG-contactpersoon op school

Even voorstellen: Mijn naam is Machelien van Waarde en ik ben één van de jeugd- en gezinscoaches/jeugdverpleegkundigen van het CJG. Bij mij kunt u terecht met al uw vragen over het opvoeden en opgroeien van uw kind. Ik zorg ervoor dat u een antwoord krijgt waarmee u verder kan! U kunt mij bereiken op 06-86830343 en m.vanwaarde@cjgcapelle.nl. Klein en simpel of groot en complex, ik denk graag met al uw vragen mee.

Samenwerking CJG en school

U kunt zelf contact opnemen met de CJG-contactpersoon. De school kan ook, in overleg met u, het CJG inschakelen. De contactpersoon sluit dan aan bij een SOT (School OndersteuningsTeam) om samen met u en de school te bespreken op welke wijze het CJG  u en uw kind het beste kan ondersteunen.

Het CJG vindt een goede samenwerking met u en de school belangrijk. Als er thuis of bij uw kind iets speelt dan is het fijn als daar ook op school aandacht voor is. De medewerkers van het CJG zijn onafhankelijk van de school. Zij registreren in een eigen systeem. Als zij overleggen met school is dat altijd met uw toestemming.

 

   Contactgegevens

Centrum voor Jeugd en Gezin Capelle aan den IJssel

De Linie 8

2905 AX Capelle aan den IJssel

T 010 24 23 200

info@cjgcapelle.nl

www.cjgcapelle.nl

Volg ons op Twitter, Facebook en Instagram!

Meld u aan voor onze digitale oudernieuwsbrief!

Nieuws van het CJG 

Nieuwsberichten maart 2019

Bedplassen: tips

Als je kind ouder is dan vijf jaar betekent dat niet altijd dat hij of zij ‘s nachts wakker wordt om te plassen. Plast jouw kind ook nog wel eens in bed? Dat is helemaal niet raar. Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen vijf en zes jaar plast één of meerdere keren per week in bed. Wat kun je doen om het bedplassen te verminderen? Kijk voor tips op de website van het CJG: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/bedplassen-tips/

Ervaar hoe het is om autisme te hebben

Wil je ook eens meemaken wat het betekent om autisme te hebben? Speciaal voor (groot)ouders en verzorgers van kinderen met autisme organiseert de cliëntenraad van CJG Capelle dit jaar opnieuw een Autisme Belevingscircuit. Tijdens het Autisme Belevingscircuit neemt een ervaringsdeskundige trainer van Ontdek Autisme je mee in de wereld van iemand met autisme. Door actief mee te doen, kun je ervaren wat het is om autisme te hebben. Het Autisme Belevingscircuit is op 2 april 2019, vanaf 19:00 uur in CAPSLOC. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van het CJG: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/autisme-belevingscircuit-2019/

Risicovol spelen, hoe ga jij ermee om?

Skaten, in bomen klimmen, stoeien en op ontdekkingstocht langs de slootkant. Het zijn allemaal dingen die kinderen leuk en spannend vinden. Maar er zitten ook risico’s aan. Het is soms best lastig om je kind de vrijheid te geven om risicovol te spelen. Op de website van het CJG vind je meer informatie over risicovol spelen en tips om je kind meer ruimte te geven: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/risicovol-spelen/ 

Vanaf 13 jaar: haal je oppasdiploma bij het CJG!

Oppassen op jonge kinderen als bijbaantje. Dat is vaak iets waar je zomaar inrolt, maar waar wel heel wat bij komt kijken. Daarom kunnen jongeren tussen 13 en 16 jaar gratis hun oppasdiploma halen bij het CJG. Op 4 april starten we met een nieuwe cursus! Misschien is dat wel iets voor jouw oudere dochter of zoon, of ken je iemand die oppassen op kinderen heel leuk vindt. Kijk voor meer informatie over de cursus op de website van het CJG: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/haal-je-oppasdiploma/ 

10 voordelen van een druk kind

Zit jouw kind geen seconde stil en is concentreren niet zijn of haar sterkste punt? Dan heb je geluk! Want al word je vast wel eens gek van die druktemaker, grote kans dat je kind deze 10 positieve eigenschappen bezit: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/10-voordelen-van-een-druk-kind/