Stel cookie voorkeur in

CJG, Centrum voor Jeugd en Gezin in Capelle aan den IJssel

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Capelle aan den IJssel is het centrale punt waar (aanstaande) ouders, verzorgers en jeugd welkom zijn met alle vragen over opgroeien en opvoeden. Bij het CJG werken professionals van de jeugdgezondheidszorg en jeugdhulp samen in wijkteams, zodat zij Capelse jeugd en gezinnen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Het CJG is onafhankelijk, maar werkt samen met de school.

Wat kan het CJG voor u betekenen?

Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Dat is voor u als ouder boeiend en leuk, maar het roept ook vragen op. Wat als mijn kinderen elke dag ruzie maken? Hoe kan ik mijn kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen? Hoe ga ik om met brutaal gedrag? Onze jeugd- en gezinscoaches, jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en experts denken graag met u mee.

Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen

De jeugdgezondheidszorg volgt de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0-18 jaar. In groep 2 en in groep 7 worden alle kinderen uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. Het onderzoek is bedoeld om te kijken of uw kind zich goed ontwikkelt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en sociaal. Daarbij is er altijd de gelegenheid om vragen te stellen.

Daarnaast krijgt uw kind tijdens de basisschooltijd een aantal vaccinaties. In het jaar dat kinderen 9 worden, krijgen ze een herhaling van de vaccinaties DTP en BMR. In het jaar dat meisjes 13 worden, krijgen ze een oproep om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker (HPV). Wanneer u vragen heeft over de vaccinaties kunt u deze altijd stellen bij het CJG.

Jeugd- en gezinscoaches

Soms heeft u behoefte aan tips en ondersteuning bij de opvoeding. Bijvoorbeeld als het naar bed gaan elke avond weer een strijd is, als u zich zorgen maakt om uw tiener die somber is, of als u gaat scheiden. Dan kunt u contact opnemen met onze jeugd- en gezinscoaches. Samen met u kijken zij naar wat u en uw kind nodig hebben. Wat kunt u zelf doen? Wie uit uw omgeving kan daar misschien bij helpen? En wat is er nodig op school? Onze jeugd- en gezinscoaches werken op school en komen als u dat prettig vindt bij u thuis op bezoek. Als het nodig is betrekken zij een collega jeugdverpleegkundige, jeugd- en gezinspsycholoog, jeugdarts of een expert om mee te denken. Indien nodig en in overleg met u kunnen zij u doorverwijzen of begeleiden naar specialistische hulpverlening.

Trainingsaanbod

Het CJG heeft een uitgebreid trainingsaanbod voor ouders en kinderen, bijvoorbeeld over opvoeden, weerbaarheid en de overgang naar het voortgezet onderwijs. Deze trainingen zijn gratis. Op www.cjgcapelle.nl kunt u allerlei informatie, nieuwsberichten en online folders vinden.

Het CJG op school

CJG-contactpersoon op school

Even voorstellen: Mijn naam is Machelien van Waarde en ik ben één van de jeugd- en gezinscoaches/jeugdverpleegkundigen van het CJG. Bij mij kunt u terecht met al uw vragen over het opvoeden en opgroeien van uw kind. Ik zorg ervoor dat u een antwoord krijgt waarmee u verder kan! U kunt mij bereiken op 06-86830343 en m.vanwaarde@cjgcapelle.nl. Klein en simpel of groot en complex, ik denk graag met al uw vragen mee.

Samenwerking CJG en school

U kunt zelf contact opnemen met de CJG-contactpersoon. De school kan ook, in overleg met u, het CJG inschakelen. De contactpersoon sluit dan aan bij een SOT (School OndersteuningsTeam) om samen met u en de school te bespreken op welke wijze het CJG  u en uw kind het beste kan ondersteunen.

Het CJG vindt een goede samenwerking met u en de school belangrijk. Als er thuis of bij uw kind iets speelt dan is het fijn als daar ook op school aandacht voor is. De medewerkers van het CJG zijn onafhankelijk van de school. Zij registreren in een eigen systeem. Als zij overleggen met school is dat altijd met uw toestemming.

 

   Contactgegevens

Centrum voor Jeugd en Gezin Capelle aan den IJssel

De Linie 8

2905 AX Capelle aan den IJssel

T 010 24 23 200

info@cjgcapelle.nl

www.cjgcapelle.nl

Volg ons op Twitter, Facebook en Instagram!

Meld u aan voor onze digitale oudernieuwsbrief!

Nieuws van het CJG 

Nieuw: CJG animatiefilmpje in meerdere talen

In ons nieuwe animatiefilmpje vertellen we je meer over wat het CJG voor Capelse gezinnen kan betekenen. Het animatiefilmpje is ook beschikbaar met Nederlandse ondertiteling en in het Engels, Arabisch en Tigrinya. Klik op deze link om de filmpjes te bekijken: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/nieuw-cjg-animatiefilmpje-in-meerdere-talen-2/

Chatspreekuur open op meerdere momenten per week
Tijdens ons chatspreekuur kun je met een CJG professional chatten via onze website (www.cjgcapelle.nl). Voor de zomervakantie was het chatspreekuur altijd op donderdagavond. Vanaf september is het chatspreekuur open op zo veel mogelijk momenten per week (op werkdagen). Heb je vragen of zit je ergens mee, maar vind je het nog een te grote stap om te bellen of langs te komen? Of heb je een korte vraag? Dan kun je chatten met één van onze professionals: een jeugd- en gezinscoach of jeugdverpleegkundige van het CJG beantwoordt jouw vragen.
Als het chatspreekuur open is, zie je op onze website aan de rechterkant van je scherm een icoontje (een gesprekswolkje). Door op het icoontje te klikken, kun je met ons chatten. De chat is volledig anoniem. Voordat je met ons kunt chatten, vragen we je om een naam in te vullen. Dit kan uiteraard ook een verzonnen naam zijn. Ook jongeren kunnen gebruik maken van de chat. 

Activiteiten vanuit het CJG in het KinderLab 
Het CJG is ook in het KinderLab te vinden. Het KinderLab is een inspirerende plek in de wijk Schollevaar waar kinderen (tot 12 jaar) en ouders terecht kunnen voor activiteiten gericht op ontmoeting, ondersteuning en ontwikkeling. In oktober is het thema ‘veiligheid en opvoeding’. Rondom dat thema bieden wij deze maand een aantal gratis workshops aan. Kijk op onze website voor een overzicht: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/cjg-activiteiten-kinderlab-oktober/ 

Nagelbijten afleren: tips!

Bijna alle kinderen bijten wel eens op hun nagels. Is het een gewoonte geworden? Kijk op onze website voor tips hoe je het nagelbijten kunt afleren. https://cjgcapelleaandenijssel.nl/nagelbijten-afleren-tips/

Cyberpesten: wat kan je er tegen doen?

Cyberpesten of digitaal pesten is pesten via digitale media zoals Facebook, Twitter, WhatsApp of Youtube. Wat kun je er tegen doen? Op onze website vind je tips voor ouders en voor kinderen, inclusief een filmpje: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/cyberpesten-tips/

Nieuw: webpagina over scheiden

In 2018 zijn het CJG en Stichting Welzijn Capelle het project ‘Kind Centraal’ gestart, om de negatieve gevolgen van scheiden voor kinderen zo veel mogelijk te voorkomen.

Als onderdeel van dit project is er een bijeenkomst geweest met ervaringsdeskundigen: mensen die van dichtbij een scheiding hebben meegemaakt. Tijdens die bijeenkomst kwam naar voren dat er behoefte is aan één centrale plek met betrouwbare informatie over scheiden. Daarom is er vanaf de Dag van de Scheiding (14 september) een campagne gestart, gericht op Capelse ouders met kinderen die gescheiden zijn of over scheiden nadenken. Als onderdeel van deze campagne is er een webpagina ontwikkeld: www.cjgcapelle.nl/wijgaanuitelkaar

Op deze webpagina vind je informatie over scheiden, wat dit betekent voor ouders en kinderen, en informatie voor professionals. Elke twee maanden wordt er nieuwe informatie op de webpagina geplaatst.

 

Volg jij het CJG al op Facebook en Instagram?

Wist je dat het CJG ook op Facebook en Instagram te vinden is? Volg het CJG voor leuke artikelen, opvoedtips en actueel nieuws:

Facebook: https://www.facebook.com/cjgcapelleaandenijssel

Instagram: https://www.instagram.com/cjgcapelle/